Ördek (Citroën 2CV) sıradan insanlar için bir araba olarak tasarlandı. Citroën 2CV, başka hiçbir arabaya benzemeyen nostaljik bir Fransa’yı temsil ediyor. araba 76 yaşına giriyor.
Ördek (Citroën 2CV) – özellikle yaşlıların birçoğunun küçük arabaya dair pek çok anısı var . Ve Fransa’yı ve onun hayata karşı tutumunu bu kadar temsil eden ve üretimin sona ermesinden on yıllar sonra hayranlar tarafından ördek kadar sevgiyle canlı tutulan başka bir otomobil neredeyse yok. Genel halk için basit bir otomobil olarak tasarlanan Citroën 2CV, 7 Ekim 1948’de Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtıldığında alışılmadık şekli nedeniyle kafaları karıştırmıştı. Küçük, sallanan araba, yıkılmaz tasarımı nedeniyle en çok satanlar arasına girdi. Hobiciler bugün hala onunla büyük gezilere çıkıyorlar. Ördek, ilk ortaya çıkışından 75 yıl sonra Cumartesi günü Paris yakınlarındaki Citroën Müzesi’nde 75 ördeğin katılacağı bir geçit töreniyle büyük bir şekilde kutlanacak.
1930’larda Citroën , minimum donanıma sahip küçük bir araba olması gereken ucuz bir araba geliştirmeye başladı. Tasarımcı André Lefèbvre’nin gereksinimleri şöyleydi: “Çizmeli iki çiftçiye ve yüz kilo patates ya da bir varil şarapla yetecek kadar alana sahip, saatte en az 60 kilometre yol alabilen ve 100 kilometrede yalnızca üç litre yakıt tüketen bir araba tasarlayın.” . “Yumurta dolu bir sepetin inişli çıkışlı toprak yollarda hasar görmeden hayatta kalabilmesi için son derece iyi bir süspansiyona sahip olması gerekiyor” diye devam etti.
“Toute Petite Voiture” (çok küçük araba) tasarımı 1939’da tamamlandı. Daha sonra İkinci Dünya Savaşı başladı ve Paris Otomobil Fuarı gerçekleşmedi. 250 prototip hurdaya çıkarıldı veya gizlendi. Citroën ancak 1948’de savaşın sona ermesinden sonra revize edilmiş bir modeli tanıttı. “Küçük insanlar için” ekonomik otomobil, hızla sınırların ötesinde özgürlüğün ve yaşam sevincinin sembolü haline geldi. Özellikle Almanya’da 2CV, Fransa’nın bir parçasını bünyesinde barındırıyordu . Hammadde kıtlığı nedeniyle Citroën yalnızca az sayıda ünite üretebildi. Altı yıla varan bekleme listeleri vardı.
Dokuz beygir gücündeki ilk versiyon 70 km/s hıza ulaştı. 29 beygir gücündeki son modeller ise saatte 113 kilometre hıza ulaştı. 1951’den itibaren ördek, geniş yükleme alanına sahip bir teslimat kamyoneti olarak da teslim edildi. “Kutu ördek”, örneğin Belçika’da karayolu kurtarma servisi tarafından veya posta aracı olarak kullanıldı. Sürüş davranışı, oldukça iyi arazi hareketliliği ve virajlarda kayda değer vücut yuvarlanması ile karakterize edildi. Devrilmek neredeyse imkansızdı. Ördek, sabit bir çelik araç tavanı yerine katlanabilir bir vinil tavana sahipti; bu, yaz Fransa’sında telaşsız yolculuklar için idealdi.
Oyuncu Louis de Funès de ördek sürdü
Ördek aynı zamanda filmlerde de meşhur oldu; örneğin “Ölümcül Görev”deki James Bond veya “Saint-Tropez Jandarma’sı” rolündeki Louis de Funès. Citroën aynı zamanda bugün hayal bile edilemeyecek rotalarda ördek rallileri de düzenledi: 1970 yılında Paris’ten Kabil’e gidip 16.500 kilometrelik bir mesafeye, ertesi yıl İran’ın saray kenti Persepolis’e ve 1973’te Tunus’a gitti.
Temmuz 1990’da Portekiz’deki montaj hattından son ördek yuvarlandığından bu yana, büyük bir hayran kitlesi arabayı hayatta tuttu. 2CV Almanya grubunda hobiciler ikonik araçlarıyla ipucu ve yedek parça alışverişinde bulunuyor ve toplantılar düzenliyor. Méhari Club Cassis, Fransa’nın güneyinde yedek parça üretiyor. Başlangıçta üç kardeş tarafından yönetilen atölye, parçaları üretmek için Citroën’den orijinal makineleri aldı. Şirket, eski ördekleri yenilemenin yanı sıra, 2017’den bu yana, 1948’de hayal bile edilemeyen bir modernizasyon da sunuyor: elektrikli tahrike dönüşüm.