Zamanla dondurucuda çok fazla buz birikerek depolama alanının azalmasına ve güç tüketiminin artmasına neden olur. Ancak buz oluşumunu geciktirmek için basit ev ilaçları vardır.
Dondurucumuzda neden buz oluşuyor? Dondurucu bölmesi her açıldığında içeriye sıcak hava girer ve nem oluşur. Soğudukça buza dönüşür. Uzun vadede bu durum daha yüksek enerji tüketimine ve dolayısıyla elektrik maliyetlerinin artmasına neden olur.
Bu nedenle uzmanlar, buz oluşumunu önlemek için dondurucu bölmesinin yılda iki kez buzunun çözülmesini öneriyor. Peki dondurucu buz çözüldükten kısa bir süre sonra tekrar donarsa ne yapmalısınız? İşte bazı ipuçları.
Hızlı donmayı önlemek için 3 ev ilaçları
Dondurucu bölmesinde neden buz oluşuyor? Dondurucu bölmesi açıldığında sıcak hava içeri girer ve nem oluşur. Soğudukça buza dönüşür. Bu durum zamanla enerji tüketiminin artmasına ve dolayısıyla elektrik maliyetlerinin artmasına neden olur. Bu nedenle buz oluşumunu önlemek için dondurucu bölmenin yılda iki kez buzunun çözülmesi tavsiye edilir. Peki dondurucu buz çözüldükten kısa bir süre sonra tekrar donarsa ne yapabilirsiniz? İşte bazı yararlı ipuçları.
Karbonat
Dondurucu bölmede buz oluşumunu azaltmak için denenmiş ve test edilmiş bir evde çözüm kullanabilirsiniz: eczanelerde veya süpermarketlerde bulabileceğiniz kabartma tozu. Kabartma tozu, dondurucu bölmede nemin hızla birikmesini önler. İşte nasıl:
- Öncelikle dondurucu bölmenin buzunu çözün ve iyice temizleyin.
- Nemli bir bezin üzerine iki yemek kaşığı karbonat koyun ve bunu kullanarak dondurucu bölmesinin iç duvarlarını iyice silin. Pratik bir yan etki: Kabartma tozu hoş olmayan kokuları etkisiz hale getirir. Ayrıca giysilerdeki inatçı ter kokusuna karşı da yardımcı olur ve büyükannemin banyo için sunduğu harika bir temizlik ipucudur. Kabartma tozu ayrıca fırındaki kire karşı da etkilidir.
- Önemli: Dondurucu bölmesini silerken, kabartma tozu onlara zarar verebileceğinden, lastik contalardan kaçının.
İpucu: Kabartma tozu ile temizlik yaparken ev tipi eldiven kullanmanızı öneririz, çünkü kabartma tozu hassas cildi tahriş edebilir ve agresif bir etkiye sahip olabilir.
yemeklik yağ
Evde karbonat yoksa buz oluşumunu önlemek için yemeklik yağ da kullanılabilir. Bunun için nemli bir beze birkaç damla yağ damlatıp dondurucu bölmesini silebilirsiniz.
Gliserin
Dondurucuda hızlı buz oluşumunu engellemenin alternatif bir yöntemi de gliserin kullanmaktır.
Dondurucu bölmesi iyice temizlendikten sonra bir bezi gliserinle ıslatıp tüm iç duvarları silmek için kullanabilirsiniz. Donma noktası sudan daha düşük olan gliserinin özellikleri nedeniyle yüzeylerde tekrar buz oluşması çok daha uzun sürer. Bir süre sonra buz tabakaları oluşursa, ince gliserin tabakası sayesinde buz tekrar çözüldüğünde eskisinden çok daha kolay bir şekilde temizlenebilir.